Ruusuinen omenatorttu
OHJE:
Lämmitä uuni 180 asteeseen.
Levitä taikina piirakkavuokaan ja tasoita reunat. Pistele haarukalla piirakkapohjaa , vuoraa se leivinpaperilla ja täytä keraamisilla leivontapainoilla. Paista 15–20 minuuttia, kunnes reunat alkavat saada hieman väriä.
Ota pohja uunista ja poista leivinpaperi ja leivontapainot. Laita takaisin uuniin 6–10 minuutiksi, kunnes pohja on paistunut ja näyttää kuivalta. Laita sivuun odottamaan.
Laita vaniljakastike kattilaan ja lämmitä. Hämmennä säännöllisesti. Kastike alkaa saostua ensin pohjasta. Vatkaa kastiketta siinä vaiheessa, jotta se pysyy tasaisena (vatkaa aina silloin tällöin loppuun asti). Kun se alkaa saostua, pienennä miedolle lämmölle. Jatka keittämistä säännöllisesti hämmentäen, kunnes kastike on paksua.
Kaada kastike paistetulle piirakkapohjalle, peitä muovikelmulla ja laita jääkaappiin odottamaan siksi aikaa, kun valmistat omenat.
Aloita vuoan ulkoreunoilta ja asettele omenaviipaleet limittäin ympyräksi kuoripuoli ylöspäin vaniljakastikekerroksen päälle. Jatka vuoan keskelle asti, ja pyöräytä keskelle yksi viipale rullalle. Täytä välit yli jääneillä omenaviipaleilla: omenoiden on oltava tiiviisti. Paloittele voi piirakan päälle ja paista uunissa 40 minuuttia. Kypsänä omenat tuntuvat pehmeiltä ja täyte kuplii.
Anna jäähtyä huoneenlämmössä ennen tarjoilua.
Vaniljakastike – ohje:
Yhdistä sokeri, kookosmaito ja suola keskikoisessa kattilassa korkealla lämmöllä. Anna kiehahtaa toisinaan sekoittaen ja varo, ettei se kiehu yli. Pienennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen. Jatka keittämistä n. 7–10 minuuttia, kunnes seos tummenee ja sakenee hieman. Ota karamelli liedeltä, lisää maissijauho ja vatkaa tasaiseksi. Vatkaa joukkoon mantelimaito ja vaniljauute.
Omenat – ohje:
Lisää sitruunamehu keskikokoiseen kulhoon. Viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla tai terävällä veitsellä (muista poistaa kodat!). Sekoita omenaviipaleet kulhossa sitruunamehun joukkoon, jotta ne eivät tummu. Kaada tumma sokeri ja kaneli omenoiden päälle ja sekoita, kunnes omenaviipaleet ovat peittyneet tasaisesti.
TARVITSET:
piirakkavuoka voideltuna (25 cm halkaisija)
leivinpaperia
leivontapainoja
AINEKSET:
1 pakkaus makeaa piirakkataikinaa
3 keskikokoista omenaa
2 rkl sitruunamehua
1 rkl vaaleaa muscovadosokeria
1 rkl jauhettua kanelia
15 g voita
VANILJAKASTIKE:
4 rkl tummaa muscovadosokeria
2,5 dl täyskookosmaitoa purkista
1/2 tl suolaa
2,5 rkl maissijauhoa
65 ml makeuttamatonta Almond Breeze -juomaa
1 tl vaniljauutetta
1 tl kanelia
1/3 tl muskottipähkinää